Stäng
Vi använder cookies för att underlätta ditt besök på vår webbplats och för att samla in statistik. Cookies kan även användas i samband med marknadsföring av våra produkter och tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du hur vi använder cookies.

Status på AGI-rapportering till Skatteverket

2019-02-05

Nu är vi igång med första rapporteringen till Skatteverket. Vi har upptäckt att det ibland dyker upp varningstrianglar på företagens deklarationsytor. Det har inneburit att vi bromsat upp rapporteringen för att göra justeringar i våra filer, för att i möjligaste mån undvika att varningar uppstår. Trots detta kan det i vissa fall ändå uppstå varningar. Nedan förklarar vi varför vi bromsat rapporteringen så att den blir något försenad för vissa bolag.

Varför har inte SPP levererat våra uppgifter än?

Vi har i samband med första körningarna mot Skatteverket upptäckt att vissa uppgifter landar på företagens ytor på ett konstigt sätt. Det uppstår varningar som kräver åtgärd för att kunna få igenom deklarationen. Vi har av den anledningen valt att bromsa rapporteringen för ett antal bolag för att först justera i filerna och därmed undvika dessa varningar (gäller individer som har SINK-beslut 0 procent). Rapportering för dessa bolag kommer att ske tisdag förmiddag (5 februari).

Varför stämmer inte skattesummorna på deklarationsytan?

Vi har sett att uppgifter kan skickas till Skatteverket på två olika sätt:

  • Huvuduppgift tillsammans med en mängd individuppgifter
  • Endast individuppgifter

SPP-koncernen har valt att skicka individuppgifter, men vi har sett att vissa löneleverantörer har valt att skicka huvuduppgift tillsammans med individuppgifter. Det är här det kan uppstå problem och bli väldigt otydligt på Skatteverkets deklarationsyta. Skattesummorna på företagens deklarationsytor kommer i vissa fall att se ut att misstämma då Skatteverket har byggt in en automatisk summering av skattebelopp.

Om rapportering har skett enligt båda punkterna från olika leverantörshåll, så redovisas en så kallad huvuduppgift på ett ställe och Skatteverkets totala summering av alla individuppgifter på ett annat ställe.

Det blir otydligt för företaget som ska deklarera men det är inget som är fel. Företaget ska enligt Skatteverket godkänna det som är angivet enligt Skatteverkets "Acceptera Skatteverkets beräkningar". De har summerat alla individuppgifter som inkommit och inte bara huvuduppgiften.

Vid eventuella frågor går det bra att kontakta SPP Konsult på telefon 08-451 70 99 eller via e-post spp.konsult@spp.se